Jelenlegi hely

Címlap » Csongrád megyei Önkéntes Pont Hálózat

Története

A Szegedi Önkéntes Központ tevékenysége megkezdésével azt vállalta, hogy megyei szinten népszerűsíti az önkéntességet és segíti annak minőségi terjedését. 2008-ig a tevékenységeit helyi, azaz szegedi szinten végezte, de ebben az időszakban egyre több irányból érkeztek igények arra, hogy mind az önkéntesekre, mind a szervezetekre  már megyei szinten is figyelmet fordítson.

A felmerült igény alapján a Központ arra az elhatározásra jutott, hogy Önkéntes Pontokat kíván nyitni a megyében, amelyek helyi szinten a Központtal együttműködve tudják a szolgáltatásokat végezni.

2008. szeptemberében a Norvég Civil Támogatási Alapnak köszönhetően a megyei Önkéntes Pontokat felállító projekt támogatást kapott.
2008. szeptemberétől megindult az Önkéntes Pont cím elnyerésének pályázati úton történő meghirdetése, majd decemberre a pályázat eredményeképpen 5 megyei városban kapta meg egy-egy szervezet a címet.

A program keretében a résztvevők vállalták, hogy két évig a támogatás keretében, és plusz egy évig azon túl is vállalják a Pontok felállítását, működtetését.
2009. januárjától megkezdődött a Pontok szakmai és módszertani felkészítése.
2009. június első hetében az Önkéntesek Napja alkalmából megnyitottak az Önkéntes Pontok Makón, Hódmezővásárhelyen, Mindszenten, Szentesen és Csongrádon.
A program úttörő program abban az értelemben, hogy az országban jelenleg Zala megyében és Csongrád megyében működnek az Önkéntes Központokkal szoros együttműködésben, megyei kiterjesztésben Önkéntes Pontok.

2011-ben a Csongrádi és a Hódmezővásárhelyi Önkéntes Pontot működtető civil szervezetek már nem vállalták tovább az Önkéntes Pont működtetését, így a Csongrád Megyei Önkéntes Pont Hálózat tagjainak száma háromra csökkent.

2012-ben a TÁMOP konstrukció keretében pályázatot írt ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Önkéntes Pontok létrehozására. Csongrád Megyéből 13 civil szervezet nyújtott be pályázatot, amelyből 5 projekt nyert támogatást.

2013-ban ennek köszönhetően a Pontok száma 8-ra nőtt, majd pályázaton kívül csatlakozott a hálózathoz Szentes és Hódmezővásárhely is.