Jelenlegi hely

Címlap » Az önkéntességről

Alapfogalmak

Az önkéntessség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közjó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül.
Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes tevékenysége hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében.
A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény keretein belül.
Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.

A fiatalok szocializációja, nevelése során fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá legyenek, a társadalmi felelősségvállalást komolyan vegyék, és szerepet vállaljanak abban.
Továbbá a fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyt jelent, ha első munkahelyi tapasztalatukat  önkéntesként tudják megszerezni, kipróbálhatják magukat munkahelyi környezetben, csoportos vagy egyéni munkakörben, szakirányultságukban vagy éppen egészen más területen.

A munkanélküli személyek számára az önkéntesség új tapasztalok, kompetenciák megszerzésében tud segítséget adni, valamint a társadalomba való visszailleszkedést nagy mértékben segíti.

A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás, a betegségekbe menekülés és az elszegényedés elkerülésének lehetősége jelenthet vonzást. Nagyon sok olyan idős személy él köztünk, akinek több évtizedes szakmai tapasztalata van, ami kár lenne, ha a nyugdíjas évek megkezdésével elpazarolódnak, akkor amikor számos olyan területe van a társadalomnak, ahol pont a tapasztalatra, az idősek bölcsességére lenne nagy szükség.
 Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes tevékenységre való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, másik oldalról pedig a cég társadalmi felelősségvállalást valósítja meg az ilyen formában végzett önkéntesség.

A Fogadószervezetek:
A fogadószervezeteknek a mai társadalomban nagy lehetőséget jelent az önkéntesek bevonása, küldetésük megvalósításban, humánerőforrásuk erősítésében. Azonban nagyon fontos belátniuk azt, hogy a sikeres önkéntességnek két nagyon fontos jellemzője van:
A)    Az önkéntesek fogadására csak arra valóban nyitott és szakmailag felkészült fogadószervezetek alkalmasak, akik átgondolt program mellett kívánnak bevonni önkénteseket.
B)    Az önkéntesekkel való együttműködés ne3m azonnali haszonnak, sikerrel járó folyamat, hanem hosszú távú befektetés, ami figyelmet, időt igényel mindkét fél részéről.