Jelenlegi hely

Címlap » Info önkénteseknek

Önkéntesség folyamata

Találkozás a szervezettel:
Amikor a szervezetek közzéteszik, hogy önkénteseket várnak, felhívásukra egyszerre több önkéntes jelentkezhet. A bejelentkezett önkéntesekkel a szervezetek megismerkednek. Ilyenkor egy beszélgetésre hívnak a szervezethez, ahol többek közt meghallgatják, hogy miért választottad ezt a lehetőséget, mi vonz téged erre a területre? Mennyi időt tudsz szánni a választott feladat ellátására? Itt beszélheted meg a szervezettel, hogy mennyi munkát tudsz felajánlani számukra, és a szervezet is itt mondja el azt, mi is lesz a feladatköröd konkrétan.

Az első megbeszélés alkalmával érdemes megkérdezni, mindent, ami segít abban, hogy eldöntsd valóban szívesen dolgoznál-e ennél a szervezetnél. Ezért érdemes előre tájékozódni a szervezetről, akár a honlapjukról, szóróanyagukról, akár az Önkéntes Központ munkatársától, és előre összeírni mindazt, amit megszeretnél kérdezni.

Bekerülés a szervezetbe:
Ne feledd! Amikor önkéntes tevékenységet választasz, azt egy szervezet keretén belül végzed, és arra az időre a szervezet tagjává válsz. Ezért az is fontos, hogy a szervezettel jól tudj együttműködni. Ennek érdekében a szervezetek általában fordítnak arra időt, hogy az új önkéntesek a rájuk vonatkozó területeit, a szervezet tevékenységét, küldetését minél hamarabb és jobban megismerhessék, így nem csak azt érzed, hogy egy részfeladatot látsz el, hanem megérted azt is, hogy ezzel a munkával hogyan teszel jót a társadalomban is egyaránt.

Vannak helyek, ahol sok önkéntes tevékenykedik egy szervezetben. Ilyenkor a jó csapatmunka érdekében külön programok vannak kifejezetten az önkéntesek részére, ahol megismerkedhetnek egymással az önkéntesek, megismerhetik egymás munkaterületét, így egyben a szervezet munkáját is jobban megértik.

Akkor megy a legjobban a munka, ha a szervezeten és a munkakörön belül valóban megtalálod azt a területet, ahol a legjobban kibontakozhatsz, mint önkéntes, ezáltal a legtöbbet tudsz segíteni másokon. Ezért az is előfordul, hogy az először megkezdett tevékenység folyamán kiderül, hogy más területen ügyesebben, vagy szívesebben dolgoznál. Ilyenkor a szervezet segít, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb helyet.Szakszerű felkészülés:
Vannak olyan helyek, ahol a segítő szándék mellett önkéntesként meg kell tanulni néhány dolgot ahhoz, hogy a vállalt feladatot jól tudd végrehajtani. Például ha gyermekkórházban szeretnél önkénteskedni, meg kell tanulni néhány alapvető dolgot a betegségekről, a gyerekekkel való kapcsolat kiépítésének módjáról…stb. Ilyen esetekben a fogadószerv által tartott képzést kell előbb elvégezni, majd csak ezt követően kezdheted meg az önkéntes tevékenységet. Ennek felmerülő költségét a szervezetek állják.

Elvárások a szervezet részéről:
Amikor az önkéntes tevékenységet elvállaltad, szabadon meghatározhattad, hogy mit és mennyi időben szeretnél csinálni. A szervezet ezt elfogadta és munkájában számít a segítségedre. Ezért az elvállat munkát a szervezet számon kérheti, és felelősséggel tartozol annak ellátásáról, mind a szervezet, mind afelé, akire a munkád irányult. Ezért az arra kijelölt ember a szervezet részéről munkádat ellenőrzi, és neki tartozol annak elszámolásával.

Az önkéntesek részére számos lehetőség kínálkozik, hogy segítő munkájukról a szervezetek visszajelzést, azaz értékelést adjanak, amelynek nagy hasznát veheted a későbbiekben, hiszen számos tapasztalatot szerezhetsz önmagadról és a munkádról. Rájössz, hol kell jobban odafigyelni, és melyek azok a területek, amelyek az erősségeid közé tartoznak.
Az értékelés alkalmával egyre több szervezetnél alkalmad nyílhat arra is, hogy a szervezetben megélt önkéntes tapasztalataidról visszajelezz, amit a szervezet a későbbiekben tapasztalatként beépíthet, hogy így még jobban foglalkozhassanak az önkénteseikkel.

Az önkéntesek „anyja” és „apja”:
Egyre több szervezet felismeri már hazánkban is, hogy az önkéntesekre fontos odafigyelni, ha már egyszer szabadidejüket, energiájukat adják a szervezet részére. Ezért szükség van egy olyan személyre, aki az önkénteseket koordinálja, összefogja. Ez a személy a koordinátor, aki, mint egy jó „apa” megszervezi, összehangolja az önkéntesek feladatait. A koordinátor az a személy, akihez fordulhatsz a szervezeten belül, ha pontosan tudni szeretnéd, hogy mi a feladatod, ha tudni akarod milyen eszközök állnak a rendelkezésedre, hogy elvégezd a feladataidat, és még számos felmerülő szervezési, és a munkavégzés feltételéhez kapcsolódó kérdésekkel, problémákkal. A koordinátor az a személy, aki összekapcsol, mint önkéntest a szervezettel.

Emellett azonban felmerülhetnek olyan problémák, vagy nehézségek, amelyek a többi önkéntessel való közös munkára, a kialakult munka légkörérre, a tevékenység nehéz lelki oldalára vonatkoznak. Ezeken segít a mentor, aki meghallgat, és megoldást keres a mentális problémáidra. Olyan a szervezetben az önkéntesek számára, mint egy „anya”, akihez minden szomorúságoddal és örömöddel odamehetsz.

A szervezet elismeri a segítséget:
Amikor önkéntesnek jelentkezel a szervezetek nagyon nagy hálát éreznek, hogy önzetlenül, saját szabadidődről lemondva segíted a munkájukat. Sok szervezet önkéntesek nélkül nem is tudná megvalósítani a programjait, például nagyobb létszámú gyerektábor lebonyolítást…stb. Ezért igyekeznek arra is figyelmet fordítani, hogy munkádat megköszönjék, és megfelelő módon elismerjék. Nem csak az a munka számít nagynak, amelyik látványos, és sok embert ,megmozgat, hanem az is nagy segítség lehet, ha csak annyi időd van, hogy beborítékold a szervezet leveleit, és megcímezd. Minden önkéntes munka értékes a szervezet számára. Köszönetüket számos módon fejezhetik ki a szervezetek, nem csak akkor ha véget ér az adott munka, vagy valami ok miatt befejezed az önkénteskedést. A köszönetnyilvánítás történhet ajándék vagy oklevél átadás formájában, a szervezetnél rendezett ünnepi alkalom alkalmával történt elismerés, de lehet jutalom kirándulás, vagy a szervezet által finanszírozott képzési alkalom elnyerése is.

A felmerülő költségekről:
Az önkéntes tevékenység végzése során felmerülhet olyan helyzet, amikor a szervezet megtéríti a tevékenység elvégzéséhez szükséges költségeidet. Ez a szervezetek részére nem kötelező. Azok a szervezetek, amelyek az önkéntes törvény hatálya alá esnek, ezt a költségüket adó és járulékfizetési kötelezettség nélkül biztosíthatják számodra. A többi szervezet maga döntheti el, hogy milyen juttatást, vagy költségtérítést adhat.

Ezek az esetek:

 • ha munkaruházatra, védőfelszerelésre, munkaeszközre van szükség
 • megállapodás szerint az önkéntes utazási, szállás, étkezési költségeit biztosítja
 • A tevékenység ellátásához védőoltásra, szűrővizsgálatra van szükség
 • Az önkéntes tevékenység ellátásához szükséges képzés költsége
 • Az önkéntes tevékenység ellátásához szükséges saját tulajdonú állat etetése, ellátása, képzése
 • Az önkéntes tevékenység ellátásához szükséges saját tulajdonú eszköz működéséhez szükséges feltételek


Az önkéntes tevékenység során amennyiben a fent említett és ezen felül még felmerülő költségeket, berendezéseket magadnak biztosítod, és ezért költségtérítést nem kérsz, akkor az a szervezet részére személyes adományként értelmezhető. Ezt módodban áll eldönteni, illetve amennyiben valahol köteleznek arra, hogy ezt saját erőből biztosítsd, nem vagy köteles az önkéntes lehetőséget elvállalni.

Amikor a szervezet szerződést köt: napjainkban egyre több szervezet köt szerződést az önkénteseivel. A szerződés nem teszi tönkre, nem teszi túl hivatalossá a segítő szándékot, hanem inkább mind a két fél részére biztonságot ad. Az önkéntes törvény meghatározza, hogy melyek azok az esetek, amikor kötelező szerződést kötni az önkéntesekkel:

 • Ha határozatlan időre, vagy legalább tíz napra kötik
 • 18 év alatti személy, vagy korlátozottan cselekvőképes nagykorú az önkéntes
 • Amennyiben az önkéntes juttatásban részesül
 • Az önkéntest építési munkában foglalkoztatják
 • A tevékenységet külföldön végzi az önkéntes
 • Az önkéntes Unión kívüli tagország állampolgára
 • Ha az önkéntes kifejezetten kéri


Amit a szerződésben benne legyen:

 • Az önkéntes tevékenység tartalmát
 • A tevékenység ellátásának helyét
 • A tevékenységre fordítandó időt
 • A pihenőidőt
 • A juttatásokat


Amikor az önkéntes tevékenység véget ér:
Ha a szervezettel nincs konkrét megállapodás, hogy az a tevékenységet meddig mindenképp folytatni kell, például ha egy tábor megtartásának elvállalása esetén, akkor az önkéntes szabadon abbahagyhatod az önkéntes tevékenységet. A szervezetből való kilépést előtte mindenképp közöld időben, ha arra nincs valami sürgős okod, mert amíg önkéntes tevékenységet végzel, a szervezet, és akik részére végzed a tevékenységet számítanak rád, és téged várnak a munkára. Amennyiben bejelentetted távozásodat, a munkádat megfelelően add át a szervezetnek, vagy a helyedre érkező új önkéntesnek. Ha olyan helyen dolgozol, ahol szorosabb kapcsolatot kötöttél betegekkel, vagy gyerekekkel, vagy más személyekkel, akiknek segítettél, ne feledd, hogy mondd el nekik, hogy távozol, és búcsúzz el tőlük barátsággal.
A szervezethez a későbbiekben nyugodtan visszatérhetsz, ha újra önkéntes tevékenységet szeretnél végezni.

Azoknak a kiszolgáltatott személyeknek, akiknek eddig te voltál a segítő társa nagy fájdalmat okozhat, ha hirtelen eltűnsz!

Dokumentáció:
Amikor önkéntesként dolgozol, számíts arra, hogy a fogadószervezet felvesz adatbázisába, elkéri néhány személyes adatodat. Ez a szervezeteknek fontos dolog, ezzel is járulj hozzá munkájuk sikeréhez.