Jelenlegi hely

Címlap » Fogadószervezeteknek

Önkéntes tevékenységek

A fogadószervezetek két nagy területen vehetik igénybe az önkéntesek segítségét:
1. A szervezet küldetését megvalósító, azaz a kliensekre irányuló önkéntes tevékenységek pl.: mozgáskorlátozottakkal foglalkozás, környezetvédelmi akciók végrehajtása, vakoknak irodalmi program szervezése, állami gondoskodásban élő fiatalok táboroztatása, idősek szabadidős tevékenységnek szervezése…

2. A szervezet működését segítő önkéntes tevékenységek, amelyek során az önkéntes nem szükségszerűen találkozik a kliensekkel, hanem a szervezet munkatársaival működik együtt pl.: honlap feltöltése, szervezeti adminisztráció elvégzése, pályázatírás, könyvelés dokumentálása, rendszergazdai segítség…

 

Az önkéntes tevékenységek típusai:

a)
- Rövid távú önkéntesség: egyszeri alkalommal megvalósuló tevékenység, amely leginkább akció, vagy program típusú jellemzően. Pl.: nyári táborok, ünnepekhez, rendezvények lebonyolításához. Az önkéntesek és a fogadószervezet között rövidebb ideig tartó, a munkára összpontosító kapcsolat alakul ki. A rövid távú önkéntesség lehet visszatérő, azaz a következő alkalommal is eljönnek ugyanazok a személyek, de szintén csak alkalmi jelleggel.
- Hosszú távú önkéntesség: hosszú távon, rendszeresen megvalósuló tevékenység, amelynél az alkalmak lehetnek ritkábbak (pl: havi egy alkalommal), de ha az egy éven tartó, akkor rendszeresnek számít mind a fogadószervezet, mind az önkéntes szempontjából.

 

b)
- Szakmai ismereteket nem igénylő tevékenység: a fogadószervezeteknél számos olyan önkéntes tevékenység van, aminek az ellátáshoz szakmailag előzetes felkészülésre, szakirányú tudásra nincs szükség. Ezekre a feladatokra minden érdeklődő önkéntes tud jelentkezni, csak a betanulás és a szervezet megismerésének szakaszán kell áthaladni. Ilyen tevékenységek: állatmenhelyen kutyák etetése, szórólaposztás rendezvényeken, kézműves foglalkozásokon segítő, idősekkel sétáló önkéntes…
- Szakmai ismereteket igénylő tevékenység: A fogadószervezetek olyan feladatokra is igénybe vehetik önkéntesek segítségét, melyekhez speciális szakmai ismeretekre van szükség. Ilyen tevékenységek: honlap szerkesztő, könyvelés/dokumentálást segítő adminisztrációs önkéntes, gyógytornai foglalkozásokon segítő, külföldi kapcsolattartó önkéntes….

 

c)
- Képzés szükséges a tevékenység megkezdéséhez: A fogadószervezetek meghatározhatják, hogy az általuk megjelölt önkéntes tevékenység megkezdéséhez, a szervezetbe való integrálódáshoz szükséges, hogy az önkéntes képzési folyamaton menjen keresztül, amit a fogadószervezet tart az önkéntesek számára. Ebben az esetben az önkéntesek időszakosan, a képzések ritmusát követően kapcsolódhatnak a szervezetekhez.
- Nem szükséges képzés a tevékenység ellátásához: Az önkéntesek integrációját, felkészítését a szervezetek más formában oldják meg.